Voordelen van werken op een kantoor versus vanuit huis

Tegenwoordig werken er steeds meer mensen af en toe vanuit huis of zelfs altijd. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van werken op kantoor en werken vanuit huis? Dat lees je in dit artikel.

Voordeel werken op kantoor

Een groot voordeel van het werken op kantoor is dat de kantoor schoonmaak, zoals vloerreiniging wordt geregeld door je bedrijf. Als je thuis werkt moet je zelf je kantoorruimte schoonmaken. Nu denk je wellicht: maar ik moet toch sowieso mijn huis schoonmaken? Dat klopt, maar een omgeving wordt sneller vies als je er vaak bent. Hierdoor moet je de ruimte waar je thuiswerkt vaker schoonmaken. Dit kost tijd en uiteindelijk ook geld. Andere voordelen zijn dat je minder geld kwijt bent aan energie en gas. Je bent doordat je op kantoor bent namelijk veel minder thuis. Ook hoef je hierdoor je laptop en andere elektrische apparaten voor werk niet thuis op te laden. Sommige mensen vinden het werken op kantoor ook gezelliger, omdat je met collega’s bent. Thuis ben je immers helemaal alleen aan het werk. Sommige mensen vinden het ook fijn om met andere mensen te sparren of te brainstormen. Dit gaat makkelijker op kantoor dan vanuit huis. Bovendien vinden sommige mensen het erg vervelend om de hele dag naar een laptop te kijken. Hier heb je minder last van op kantoor, omdat je fysieke vergaderingen kunt inplannen.

Voordelen werken vanuit huis

Door vanuit huis te werken kan je veel tijd besparen. Je hebt immers geen reistijd. Daarnaast heb je in de pauzes meer vrijheid over welke dingen je wilt doen. Je kunt bijvoorbeeld even gewassen kleding opruimen, boodschappen doen of je huis stofzuigen. Doordat je niet hoeft te reizen bespaar je ook geld aan brandstof of het openbaar vervoer. Sommige mensen kunnen zich ook veel beter concentreren als ze vanuit huis werken. Je hebt namelijk geen collega’s die je storen of collega’s die aan het bellen zijn in dezelfde ruimte. Hierdoor kan het zijn dat je veel sneller met een taak klaar bent als je de taak vanuit huis doet. Een ander groot voordeel van werken vanuit huis is dat je het in principe overal kunt doen, waar je wilt. Zo kan je het makkelijker combineren met een bezoek aan iemand die ver weg woont. Je hebt alleen maar een plekje nodig om rustig te kunnen werken.

Zoals je leest zijn er voor- en nadelen aan het werken op kantoor en vanuit huis. Vaak vinden introverte mensen het werken vanuit huis fijn en extraverte mensen het werken op kantoor fijn. Hybride werken is een goede tussenweg, waarbij je deels op kantoor werkt en deels vanuit huis. Bespreek met je werkgever wat je graag wilt en wat er mogelijk is.

Zaakgids