Deurknoppen – handzame bollen die deuren openen

Zo’n deurknop, die is toch bedoeld voor de buitenzijde van de voordeur? Nou, niet altijd. Ook binnendeuren willen nog wel eens fraaie, ronde knoppen hebben. Het maakt het deurbeslag lekker compact. En is ook handig als je kleine kinderen in huis hebt. Die verlaten de kamer dan niet zomaar. Want waar ze aan gewone klinken kunnen hangen om de deur open te krijgen, daar lukt dat met een ronde knop niet. Je verliest je kleintjes dus minder snel uit het oog met ronde deurknoppen. Want vaak hebben de kids nog niet de draaikracht om die knoppen te gebruiken. Wat niet altijd draait overigens, is de voordeur knop zelf. Die blijft massief onbewogen want met je voordeursleutel ontsluit je je voordeur; de knop dient dan enkel om er goed tegenaan te drukken.

Van welk materiaal kunnen deurknoppen zijn vervaardigd?

Knoppen van glas of plastic komen wel voor maar minder vaak dan de volgende standaard materialen: staal, chroom, ijzer, messing, RVS en hout. Houten knoppen zijn overigens eigenlijk alleen voor binnendeuren bedoeld. De meeste houtsoorten, gemonteerd op de buitendeur, worden door weersinvloeden snel minder. Dat geldt vooral voor zacht houten knoppen. Een mooie hardhouten knop van bijvoorbeeld meranti zal het veel langer uithouden. Alleen kan hout sneller beschadigen dan bijvoorbeeld staal, zelfs hardhout.

Drie types knoppen

Al gekozen voor een bepaald materiaal waar je deurknop uit gaat bestaan? Dan is de volgende keuze welk type knop jouw voorkeur heeft. Er zijn drie standaard types:

• Een vaste op schild;

• Een vaste op rozet;

• Een draaibare.

Vaste knoppen zijn bedoeld voor de voordeur. Draaibare deurknoppen zijn heel gewoon bij binnendeuren. Bij voordeuren kun je trouwens werken met zowel vast als draaiend. Sta je buiten, dan open je met een sleutel en kan de knop vast zitten. Ben je binnen in de hal, dan kun je naar buiten gaan door een draaibare knop. Belt er iemand aan, dan kun je die dan ook binnen laten zonder dat je een sleutel bij je moet hebben.

Een minuutje onderhoudt per week

Onderhoud is voor veel zaken nodig en dat geldt ook voor deurknoppen. En dan vooral de knoppen die zich buiten bevinden. Die worden namelijk geregeld blootgesteld aan ijzel, regen, vocht en andere weersomstandigheden die oxidatie en roest met zich mee kunnen brengen. Het onderhoud is doodeenvoudig. Ga met een vochtig doekje over de knop. Schuur- of schoonmaakmiddelen zijn niet nodig en afhankelijk van het materiaal van de knop soms zelfs ongewenst. Alleen RVS kan zo’n beetje alle schoonmaakmiddelen wel aan. Heb je een fraaie houten buitenknop? Dan mag er soms een laagje olie of was op gestreken.

Deurknoppen aan je deuren zetten

Monteren is ook nog een dingetje. Of je nu een vierkante knop aan je deur wilt, leuke eivormige deurknoppen aan je binnendeuren of een ronde aan je achterdeur. Een vaste deurknop heb je het snelst aan je deur zitten. Dat gebeurt met een simpel boutje. Bij draaibare deuren benut je een stift door de deur en een in de deur gemonteerd loopslot heen. Zo kun je aan beide kanten van de deur de dagschoot terug laten trekken of in de slotplaat laten vallen. Ben jij toe aan nieuw deurbeslag? Neem dan een kijkje op Deoudedeurklink.nl!

Zaakgids