Wat maakt sedummatten het overwegen waard?

Als je van plan bent om op het dak van je woning een groendak te realiseren zijn er een aantal zaken waar je graag de nodige aandacht aan zal willen besteden. Eén van de zaken die je aandacht vereisen is natuurlijk de werkwijze die je gaat toepassen om te kunnen genieten van een mooi groendak. Daarvoor bestaan tegenwoordig een aantal verschillende mogelijkheden. Eén van deze mogelijkheden zijn de zogenaamde sedummatten. Voor deze matten geldt dat ze zoals de naam al aangeeft bestaan uit sedumplanten welke algemeen bekend staan als de best mogelijke planten voor het realiseren van een groendak. Wil jij ook graag ontdekken waarom deze matten nu precies het overwegen waard zijn? Dan is verder blijven lezen absoluut een aanrader.

De keuze tussen sedummatten en sedumcassettes

Als je graag een sedumdak wenst te realiseren zal je kunnen vaststellen dat er daarvoor twee verschillende mogelijkheden bestaan. In eerste instantie geldt voor veel mensen dat ze ervoor hebben gekozen om gebruik te maken van zogenaamde sedumcassettes. Eigenlijk zijn dit gewoon een soort van ondiepe plantenbakken waar in de toplaag sedumplanten zijn geplant. Het plaatsen van deze bakken is uiteraard zeer eenvoudig en bijgevolg ook financieel interessant. Bovendien kan je na afronding genieten van een zeer aantrekkelijk ogend groendak die je alle gewenste voordelen zal opleveren. Toch kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van sedummatten. 

Daar waar er bij sedumcassettes dus gebruik wordt gemaakt van ondiepe plantenbakken is het zo dat sedummatten zoals de naam al aangeeft echte matten zijn die worden neergelegd op het dak van je woning. Voor deze matten geldt dat ze bestaan uit volgroeide sedumplanten, vaak in verschillende vormen. Op deze manier kan je instant rekenen op een zeer mooi uitziend groen dak die ook nog eens over alle vereiste eigenschappen zal beschikken. Toch is het zo dat lang niet iedereen ervoor kiest om gebruik te maken van dergelijke matten, maar waarom niet? 

Zijn er ook nadelen verbonden aan sedummatten?

Er zijn eigenlijk niet echt aanzienlijke nadelen verbonden aan het gebruik van sedummatten. Je moet er eigenlijk in de praktijk alleen maar rekening mee houden dat het plaatsen van dergelijke matten uiteraard wat meer inspanning vraagt in vergelijking met het neerzetten van de ondiepe plantenbakken. Dat spreekt echter natuurlijk voor zich. Omwille van deze extra tijd die de werken in beslag nemen is het helaas wel zo dat er rekening moet worden gehouden met extra hoge kosten. In vergelijking met het plaatsen van de sedum cassettes is de keuze voor matten dan ook wat duurder.

Een sedumdak is altijd het overwegen waard!

Of je nu uiteindelijk de keuze maakt voor sedummatten of je toch kiest voor het gebruik van de cassettes, in beide gevallen zal je kunnen concluderen dat het realiseren van een sedumdak absoluut een zeer interessante keuze is. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je dakconstructie wordt beschermd, bovendien komt het ook de inwoners van jouw woning en de mensen uit de omgeving alleen maar ten goede. In ieder geval is het dus hoe dan ook voor iedereen mogelijk om een prachtig groen dak te realiseren op hun woning. Zoveel heeft deze informatie wel duidelijk gemaakt.

Zaakgids