Kartonnen dozen – diverse sterktes

Niet te stuiten, die almaar groter wordende vraag naar kartonnen dozen. Logisch want de klant van tegenwoordig is vaak achter de computer aan het bestellen. En de bestelde spullen moeten daarna geleverd. Dan is een doos wel een heel handige verpakking. Met z’n allen bestellen we naast de spulletjes eigenlijk ook bijna 100 miljoen kilo aan verpakkingsmateriaal! En meer dan 80% daarvan zijn karton dozen. Het is maar goed dat dozen fabrikanten tegenwoordig letten op duurzaamheid en recycling met zoveel kilo’s aan karton. Bijna altijd zijn de dozen FSC gecertificeerd. Duurzaam beheerde bossen leveren steeds opnieuw de grondstof voor het karton. 

Kartonnen dozen veilig versturen

Van alle spullen die webshops en ondernemers naar klanten versturen is er niet veel dat onbreekbaar is. Glaswerk voorop. Maar ook zoiets als een bestekset kan in vorken en messen gaan buigen. Bezorgen is mensenwerk, dus tijdens de rit of het bezorgen wil er nog wel eens getrild, gestoot, gebufferd of geschud worden. Jouw spullen moeten zo’n reis wel heelhuids overleven. Daarom is ook het golfkarton uitgevonden. Veel kartonnen dozen bestaan uit golfkarton. Dat begint als papier en via warmte en vocht wordt dat flexibel gemaakt. Daarna kan het in een vorm geperst. Door de mal krijgt het papier haar golfslag. Op en onder de golven komt met lijm een plaat karton terecht en voilá, je hebt golfkarton. Dat kan dan tot dozen verwerkt.

Beschermfactor 1

Een doos van golfkarton kan spullen goed beschermen tot een gewicht van maximaal 10 kilo. Ideaal dus voor kleine of lichte zaken die wel wat ruimte innemen. Zijn ze plat, dan kun je beter een brievenbusdoos nemen. Omdat de doos van 1 golvende laag gemaakt is, wordt hij ook wel enkelgolfkarton genoemd. Die biedt behoorlijke bescherming voor spulletjes die wel wat rammel werk kunnen hebben en niet meteen stuk zijn als een doos wat hardhandig wordt aangepakt. Al te frêle zaken kunnen er beter niet in. Je zou ze nog heel goed met bubbeltjesplastic kunnen inpakken voor ze de doos ingaan, maar dan nog.

Beschermfactor 2, sterke kartonnen dozen

Voor breekbare spulletjes is er wel een geschikte doos. Die bestaat namelijk uit een dubbele golflaag. Die is dus gemaakt van dubbelgolfkarton: twee papier golven met daartussen en daaromheen drie kartonplaten. Deze kartonnen dozen kunnen meer schokken opvangen en zijn bovendien geschikt tot 40 kilo doosinhoud. Ook als je deze dozen stapelt, gaan ze niet snel scheef staan of indeuken. Een aanrader dus voor zware en/of breekbare producten. Met goed doos vulsel of bubbeltjesplastic kun je je spullen in zulke dozen inpakken om ze nog meer bescherming te geven.

Beschermfactor 3

Het kan nog steviger. Dan ribbelen er drie golvende papierlagen tussen vier karton plaatjes. Dit heet driedubbelgolf karton. Dit ‘karton pantser’ is bedoeld voor spullen die heel lang op de rit gaan. Die trekken, schuiven, schudden en vallen aankunnen en bijna niet kunnen scheuren. Kies voor je kartonnen dozen de juiste beschermfactor op basis van:

  • • De kwetsbaarheid van wat je verzenden gaat.
  • • De lengte van het reistraject.
  • • Je budget voor verpakkingen.

Bestel jouw verpakkingen bij dé verpakkingen groothandel!

Zaakgids