De kruipruimte isoleren is meer dan een goed idee en doorgaans heb je keuze uit twee soorten isolatiemethoden. Je kunt de onderkant van de vloer van de begane grond isoleren of je kiest voor bodemisolatie. Welke methode je kiest is afhankelijk van de situatie en de mogelijkheden die je hebt. Een vloer aan de onderkant isoleren vraagt namelijk om een toegankelijke kruipruimte van minstens 45 centimeter hoog. Is de kruipruimte lager of niet toegankelijk? Dan kan bodemisolatie een betere optie zijn. Wil je meer weten over de opties en vooral over de kosten? Lees dan snel verder, want in onze blog vertellen we meer over kruipruimte isolatie kosten.
Verschillende soorten isolatiemateriaal
Als eerste is het goed om te weten dat je keuze hebt uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Denk aan glaswol en steenwol, EPS parels, isolatiekorrels en PUR-schuim. Bij het isoleren van de kruipruimte wordt ook steeds vaker gekozen voor icynene dat het beste te vergelijken is met een soort schuim. Waarmee je heel eenvoudig de kruipruimte efficiënt kunt isoleren. Dat geldt ook voor PUR-schuim. Waarom? Omdat de kruipruimte er niet alleen is om je woning te beschermen, maar in deze ruimte lopen vaak ook water- en elektriciteitsleidingen. Dus met dekens aan de slag gaan is lastiger en bewerkelijk. Schuim spuit je er gewoon op en ook alle kieren en naden worden bedekt.
Kruipruimte isolatie kosten lopen uiteen
Verschillende soorten materialen betekent ook verschillende kosten. Kruipruimte isolatie kosten zijn opgebouwd uit materiaalkosten en manuren. Iets waar je dus rekening mee moet houden wanneer je een specialist inschakelt. Hoe langer hij of zij bezig is des te hoger de rekening wordt. Daarom wordt vaak voor de meest efficiënte en snelle manier gekozen om de werkintensiteit te beperken. In deze situatie geldt het ook weer dat het werken met schuim de betere en snelste optie is. Ondanks dat bijvoorbeeld EPS parels wel weer een hogere isolatiewaarde hebben en ook in aanschaf goedkoper zijn.
Kruipruimte isolatie kosten zijn afhankelijk van de situatie
De kruipruimte isolatie kosten zijn sterk afhankelijk van je situatie. Kun je de vloer aan de onderkant isoleren en kies je voor PUR-schuim? Dan kun je relatief snel en goedkoop isoleren. Ben je genoodzaakt om voor bodemisolatie te kiezen? Dan hangt hier een ander prijskaartje aan. Voor vloerisolatie moet je rekening houden met kosten van ongeveer 27 euro per vierkante meter. Voor bodemisolatie liggen die kosten op ongeveer € 35,- per vierkante meter. Waarom is dat duurder? Omdat het dus bewerkelijker en ook moeilijker is. En dat zorgt er ook voor dat er meer materiaal nodig is en dat de specialist ook langer bezig is. Overigens zijn deze gemiddelde prijzen inclusief de btw en installatiekosten.
ISDE aanvragen
Nu is er een voordeel, want om de kruipruimte isolatie kosten te drukken kun je de ISDE bij de Rijksoverheid aanvragen. Dit is een subsidie voor het verduurzamen van je huis. Hoeveel subsidie je krijgt is afhankelijk van je woning, waar je woont en voor welke isolatiemethode(n) je kiest. Wellicht krijg je meer subsidie als je zowel voor bodemisolatie als spouwisolatie kiest. Maar zo’n subsidie kan een voordeel van wel honderden euro’s opleveren.